JE HOEFT GEEN MODE ONTWERPSTER TE ZIJN OM MODE TE KUNNEN ONTWERPEN!

Vind jij het leuk om te naaien maar zou je wel eens een stapje verder willen gaan dan alleen een patroon namaken? Misschien denk je wel dat je niet genoeg fantasie heb om verder te kunnen gaan. Probeer jezelf dan eens uit te dagen en doe het gewoon! Je kunt beginnen met goed om je heen te kijken, je kunt de kleding in luxe warenhuizen bekijken (en even een fotootje maken!), bladen, luxe webshops als http://www.net-a-porter.com en natuurlijk pinterest te bekijken. Waarschijnlijk borrel je nu al over van ideeën. Voordat je een ontwerp uitkiest bedenk dan wel of dit kledingstuk bij je past en wel echt jouw smaak is, om teleurstellingen te voorkomen.

Ik heb zelf als voorbeeld de bekende Mondriaan jurk van Yves Saint Laurent genomen om jullie te laten zien hoe je een bekend ontwerp na kunt maken.20160815_112307

Je bekijkt je ontwerp goed en probeert te ontdekken wat het basismodel is van het kledingstuk en ga vervolgens op zoek naar dit model in een van de patroonbladen. Je hoeft dus niet zelf te gaan patroon tekenen, of dit geleerd te hebben. Ik heb zelf gekozen voor de Grace Jurk uit de Victor Maison winter 2014 om als basismodel te gebruiken, ik moet nu het ontwerp wel zelf in het basispatroon in gaan tekenen.

20160815_112243Haal het patroon uit het blad en zorg dat je ook het spiegelbeeld tekent. Deze twee delen plak je aan elkaar zodat je 1 heel voorpand en 1 heel achterpand krijgt. Oké, stap 1 is gezet, we hebben het basispatroon voor de jurk, nu moeten we het model in het basispatroon in gaan tekenen. Bekijk het plaatje of foto goed en probeer zo goed mogelijk in te schatten hoe de lijnen lopen en probeer een goede vlakverdeling te krijgen. Vergeet ook niet om het patroon na te meten op je eigen afmetingen. De jurk moet straks ook nog passen ! (klein detail). Controleer ook de lengte van de jurk, deze kan later niet meer aangepast worden.

Vervolgens heb ik alle lijnen in het basispatroon getekend, soms moet je ook even je eigen fantasie gaan gebruiken om een mooi, kloppend patroon te krijgen. Aangezien de jurk van Yves Saint Laurent geen mouwen heeft en ik deze toch wel graag heb in de winter, heb ik zelf een indeling van de mouwen verzonnen die passen bij de rest van de jurk.

20160811_160245 20160811_160216

Om verwarring te voorkomen heb ik alle delen een nummer gegeven en de gewenste kleur erin gezet. Vervolgens heb ik alle delen uitgeknipt. De originele Mondriaan Jurk is van een jersey gemaakt. Ik heb bij Stoffenhuis Bestevaer in Alblasserdam een prachtige kwaliteit Punta di Roma gekocht in kleuren die mijn voorkeur hebben. Het voordeel is dat door de rek van de stof er geen rits in hoeft. Dit gaat eigenlijk ook niet omdat anders de lijnen middenachter niet goed door kunnen lopen, dit zal Yves zelf ook wel bedacht hebben. Hierna alle delen enkel uit de stof knippen, laat de patroondelen op de stof zitten.

 

20160815_112108

Oeps, het zijn wel erg veel delen geworden. Nu alleen nog maar doorslaan en in elkaar zetten. Het doorslaan of afrijgen is wel belangrijk om te zorgen dat de zwarte strepen overal even breed worden en alles precies gaat kloppen. Stik nu alle delen in elkaar, in volgorde van de nummers die je op de patroondelen gezet hebt. Zorg ervoor dat je de hoeken goed in knipt zodat je mooie hoeken kan stikken. Door de verschillende kleuren is nog het meeste werk om steeds je kleur garen te verwisselen. Een goede tip is om als je bijvoorbeeld een stof stikt waarbij de bovenkant rood is en de onderkant zwart, de bovendraad rood te maken en de onderdraad zwart. Dit geeft het mooiste resultaat.

20160818_12163720160818_121628

Als het voorpand en het achterpand in zijn geheel in elkaar gestikt zijn, gaan we deze delen aan elkaar stikken en nu maar hopen dat alles klopt en aansluit. Zorg er ook voor dat je niet vergeet de jurk te passen, bij de zijnaden kan je nog wel het een en ander aanpassen. Stik vervolgens de mouwen in elkaar en de mouwen in de jurk. Nu alleen nog de hals afwerken met een beleg en de zoom heb ik er met de hand ingenaaid.

 

 

20160901_093529Yes, de jur20160901_093619k is klaar!

 

Ik hoop dat ik jullie enthousiast gemaakt heb om ook eens een poging te gaan doen om een eigen ontwerp te maken. De Mondriaan jurk is natuurlijk maar een voorbeeld. Ga op zoek naar leuke modellen, of teken zelf een ontwerp en leef je uit achter je naaimachine. Het kost misschien wat extra moeite maar het resultaat is natuurlijk super. Mocht het je niet lukken dan kan je natuurlijk altijd op naailes gaan zodat je hulp krijgt bij het intekenen van een patroon. Het leren naaien is een kwestie van technieken leren en oefenen, echt iedereen kan dit leren! Lees mijn blogs en volg mij op Facebook. Veel plezier!

Liefs, Antonia.